Драги пријатели, Ве известуваме дека од 09.07.2024 до 22.07.2024 сервисот на City Flowers нема да врши испораки подари летните одмори. :)

Занимливи факти за Орхидеите кои не ги знаевте

City Flowers Skopje

Орхидеите се едно од најголемите семејства на цветни растенија во светот! 
 

Орхидеите се едно од најстарите фамилија на цветни растенија. Сорти на орхидеи се пронајдени насекаде низ светот, факт кој ги наведува експертите да веруваат дека тие постојат уште пред да се разделат континентите!
 

Орхидеите се најголемото семејство на цветни растенија. Со повеќе од 25.000 видови, на планетата има повеќе орхидеи отколку цицачи и птици!
 

Најмалата орхидеја е со големина на пара
 

Најголемиот тежи неколку стотици килограми!

Цветовите на орхидеи се симетрични. Секој цвет може совршено да се подели на половина, со два еднакви делови.


Зрното од ванила потекнува од еден вид орхидеи. Орхидејата од ванила е единственото комерцијално одгледувано растение орхидеи.

На орхидеите им требаат околу 5-7 години за да процветаат откако ќе никнат.

Растенијата што се продаваат во продавниците веќе се стари со децении! Дома, тие лесно се одгледуваат и можат повторно да цветаат неколку пати годишно.

Зрелите орхидеи растат наопаку. Цветовите се толку тешки што растенијата завршуваат да растат наопаку.

Орхидеите ги имаат најситните семки на светот. Едно семе може да има до 3 милиони семиња внатре! Семињата се толку мали што може да се видат само под микроскоп.

Орхидеите можат да живеат и до 100 години!

Некои орхидеи цветаат само со часови, други со месеци. Во зависност од видот, некои цветови на орхидеи ќе цветаат само неколку часа. Другите сорти може да имаат цвет кој трае со месеци.

Последни објави

Совети за одгледување и промоции?